Fyra formler om dig
För många är algebra som den där hostmedicinen man tvingas dricka som barn. I det här blogginlägget hoppas jag få dig att tänka om. Här är fyra formler om dig. Och varför du ska bry dig.
Talrika kvinnor - kvinnor i matematikhistorien
När jag läser Power in numbers – the rebel women of mathematics av Talithia Williams, blir jag både glad och förfärad. Glad över att jag får stifta bekantskap med så många starka, inspirerande och briljanta kvinnor. Förfärad över att ingen har visat mig dem tidigare.
Hjärnforskningens sex principer för lärande, Del 2
I den första delen av Hjärnforskningens sex principer för lärande presenterade jag tre strategier som författarna till boken Make it stick hävdar ligger till grund för riktigt effektivt lärande. Här presenterar jag ytterligare tre strategier.
Hjärnforskningens sex principer för lärande, Del 1
Författarna Peter C. Brown, Mark A. McDaniel och Henry L. Roediger hävdar i sin bok Make it stick att många av de studiestrategier vi använder inte har stöd i forskningen. Deras rön från den moderna kognitionsforskningen kokar ner till sex principer om lärande. Tillsammans skapar de ett stadigt ramverk att bygga både ditt lärande och din undervisning kring. I denna del 1 av 2 presenteras de tre första strategierna.
Mäktiga matematiker
Jag har alltid tyckt om Ian Stewarts böcker och Significant figures - the lives and work of great mathematicians är inget undantag. Här tecknas levnadsbeskrivningar av 25 framstående matematiker. Newton, Gauss, Euler så klart, men också Arkimedes, Boole, Turing och Mandelbrot.
En solskyddsfaktor att räkna med
Hudcancer är den cancerform i Sverige som ökar mest. För att skydda oss från solens skadliga strålning vänder vi oss ofta till solskyddshyllan på apoteket. När du ska orientera dig i den djungeln kan det vara bra att känna till att solskyddsfaktorn är något du kan räkna med.
How nature works
I boken How nature works. The science of self-organized criticality lanserar den danske fysikern Per Bak en matematisk modell som han hävdar kan beskriva så disparata fenomen som jordbävningar, soleruptioner och svängningar på börsen. Och det är inte utan att man blir imponerad.
Bagagebandsmatematik
Har du någon gång undrat varför människor flockas tätt intill bagagebandet på en flygplats, när alla skulle tjäna på att ställa sig en bit därifrån? Efter att ha läst Ken Binmores ”Kort om spelteori” vet jag varför.